WallStreetBets na reddite a GameStop ošiaľ

V posledných 2 týždňoch skupina ľudí v reddit skupine Wall Street Bets dokázala spôsobiť enormný nárast akcií firmy GameStop. GameStop je americký maloobchod s videohrami. Akcie tejto firmy tak v januári narástli o 1600%.

Udalosti tohto typu vo veľa ľuďoch vyvolávajú tzv. FOMO (fear of missing out), teda strach z toho, že nám niečo uteká, resp. utečie. V aktuálnej trhovej situácii strach z toho, že nám utečú takéto hviezdne zisky a ostatní zarobia, no my nie. Toto ľudí ženie do otvárania si investičných účtov a hazardovania s vlastnými peniazmi.

Chcem povedať jednu vec veľmi dôrazne. Toto nie je investovanie. Toto nie je normálne fungovanie akciových trhov. Burza nie je hra a takto ľahko sa udržateľne nedá zarábať. Ak si to myslíte, skúste si to. Skôr či neskôr o svoje peniaze prídete.

Do neba rastúce ceny akcií „sa dejú“ aktuálne aj na Tesle, jej čínskom konkurentovi Nio, na kryptomenách. Nie som v týchto akciách či krypte a absolútne mi nevadí, že tak rastú a ja sa týchto ziskov nezúčastňujem. Múdre hlavy hovoria, že pri týchto firmách (a krypte) je len ťažko ospravedlniteľný takýto nárast. A všetci tí novodobí špekulanti, ktorí zarábajú momentálne ťažké percentá, si myslia, že sú múdrejší ako skúsení investori. Myslia si, že objavili ako to na trhu chodí. Kto študuje históriu finančných trhov, vie, že to sú mylné predstavy a ako Buffett hovorí, pri odlive sa ukáže, kto plával nahý.

Vraj táto „akcia“ redditistov na firmu GameStop je namierená proti zlému systému. Proti hedž fondom, ktoré v GameStop-e sú. Chcú im ukázať, že záleží nielen na jachtách milionárov a miliardárov, ale aj na bežných ľuďoch. Pekné heslo, no vzdialené od pravdy. Rovnako ako obviňujú niektorých hedžfondistov z manipulovania cenami akcií, rovnako bezbreho jednu aktuálne zmanipulovali. Je to rovnaká nehanebná špekulácia.

Ja sa venujem správe investícií klientov, momentálne sa starám o necelé 3 milióny eur a v živote by som si podobne hazardovať nedovolil. Káže mi to moje vzdelanie a skúsenosti. Toto sú špekulanti. Špekulanti dlhodobo udržateľne nezarábajú. Čím viac krátkodobo získavajú, tým sa stávajú chamtivejšími a ich aktuálne stelárne zisky im nestačia. Podržia dlhšie, veď ono to pôjde ešte vyššie. A nakoniec to všetko padne ako kameň ku dnu. Aj s ich wallstreetbets víziami.

Toto nie je investovanie.